J. FIGEĽ: Slovensko potrebuje reálnu politickú alternatívu

11.09.2012 Bratislava

Bratislava 11. septembra (TASR) - Slovensko potrebuje reálnu politickú alternatívu a ľudová platforma takouto alternatívou môže byť. Na margo užšej spolupráce medzi KDH, SDKÚ-DS a Mostom-Híd to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol líder kresťanských demokratov Ján Figeľ.

"Budúcnosť sa začína dnes, resp. múdri vedia, že sa začala už včera. Ak má byť vo voľbách v roku 2016 dosiahnutá zmena, musíme pracovať dôveryhodne už dnes," podotkol Figeľ. Preto víta pozíciu predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša, ktorý na užšiu spoluprácu pravice cez víkend apeloval.

"Vnímam to ako odozvu na pozvanie, ktorú Pavol Frešo a Béla Bugár 23. júna prijali na sneme KDH. Ak máme byť priateľmi v európskych štruktúrach, je logické, aby sme nimi boli aj doma. Zahájili sme sériu stretnutí, ktorá prináša koordináciu pri parlamentnej agende a som presvedčený, že tieto stretnutia môžu priniesť viac súladu pri voľbách regionálnych aj ďalších," dodal.

Frešo cez víkend povedal, že stredopravé strany musia opäť získať stratenú dôveru voličov. To sa podľa jeho slov nedá dosiahnuť bez ukončenia pretrvávajúcich opozičných sporov. "Na Slovensku sme sa dopracovali k absurdnej situácii, keď pomaly každý druhý opozičný poslanec chce mať vlastnú politickú stranu alebo nejakú platformu," poznamenal na margo hnutia Nová väčšina Daniela Lipšica a politickú platformu Radoslava Procházku (KDH).

Vzorom opozičných strán by podľa neho mala byť takzvaná Aprílová dohoda, vďaka ktorej prodemokratické politické strany porazili vo voľbách v roku 1946 komunistickú stranu. "Prvou skúškou našej schopnosti spolupracovať budú už o rok župné voľby a potom voľby prezidentské," doplnil Frešo.
 

Vyberte región